• Gratis bezorging en retour
  • Geproduceerd op Texel
  • Duurzaam en Fairtrade

7 Tips om slaaptekort in te halen

Health & lifestyle -
7 Tips om slaaptekort in te halen

Wellicht had je jezelf beloofd dat je afgelopen weekend slaap zou gaan inhalen… en misschien ben je die belofte wederom niet nagekomen. Het inhalen van slaaptekort is belangrijk voor je gezondheid maar blijkt vaak moeilijker dan het lijkt. Voor gezondheidsproblemen kun je het beste naar de huisarts gaan, maar hier zijn alvast 7 tips om beter te slapen, je balans te herstellen en de momenten van complete vermoeidheid (hallo maandagochtend!) te overleven.

En nee, de oplossing is niet nog een kop koffie… 

1. Ga iets eerder naar bed

Misschien een beetje een open deur, maar je kunt beter vroeg naar bed gaat dan proberen uit te slapen. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer die extra aflevering van je favoriete serie niet te kijken voordat je naar bed gaat. Een regelmatig slaapritme zorgt ervoor dat je lichaam op de juiste momenten het seintje krijgt dat het tijd is voor de nachtrust, en dat je genoeg uren maakt. 

2. Leg die telefoon weg..

Dat we onafscheidelijk zijn geworden van onze telefoon is moeilijk terug te draaien, maar als je één verbetering in je leven direct kan maken, dan is het  je telefoon niet meer naar bed te nemen. Koop een ouderwetse wekker en leg je telefoon in een andere kamer. Het blauwe licht is funest voor je biologische klok en de verleiding van veel te lang scrollen is te groot. En geloof ons, de volgende ochtend heb je echt niks gemist.  

3. Keep it cool

Een koele slaapkamer is essentieel voor de nachtrust. Je lichaamstemperatuur daalt automatisch als u slaapt, en dat lukt niet goed als je slaapomgeving te warm is. Lees hier 7-tips om je slaapkamer koel te houden en bekijk onze goed ademende katoenen overtreksets en ons wollen zomerdekbed, ideaal voor de warmste nachten. 

4. Dutjes!

Een dutje kan een redder in nood zijn wanneer je extra veel slaaptekort hebt opgelopen. Maar het is wel belangrijk dat je het goed doet: dut nooit na 14:00 uur en nooit langer dan 30 minuten, dan loop je het risico suffer wakker te worden dan je slapen ging.

5. Sta vroeg op in het weekend

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar toch is deze tip van belang. Je dacht waarschijnlijk dat lekker uitslapen op zondag al je problemen zou oplossen, maar in feite werkt het averechts. Door de plotselinge verandering in je slaappatroon raakt je lichaam in de war, waardoor je doordeweeks moeite krijgt met op het juiste moment opstaan. Bovendien zorgen die extra uurtjes op zondagochtend ervoor dat je die avond weer moeilijk in slaap kan komen, waardoor je weer een week lang achter de feiten aanloopt. 

6. Geniet van de zon

Tijd in de buitenlucht laadt je batterijen open helpt je lichaam bij het reguleren van de melatonine productie. De vitamine D die je binnenkrijgt via de zon bevorderd een rustige slaap. 20 minuten tijdens je lunchpauze is al genoeg, zelfs als het bewolkt is.

7. Verminder je cafeïne inname

Vast niet een coffee addict’s lievelings tip, maar de hoeveelheid cafeïne die je op een dag drinkt, houdt direct verband met je nachtrust. Cafeïne werkt nog uren na consumptie door en daarom is het belangrijk om na 15:00 geen koffie of andere cafeïnehoudende dranken te consumeren. Gelukkig komen er steeds meer cafeinevrije alternatieve voor koffie op de markt! 

Waar het uiteindelijk op neerkomt? Je lichaam heeft een regelmatig slaapritme nodig, meer dan dat het een inhaalslag waardeert. Onderbrekingen in je routine zijn onvermijdelijk, maar als je je zoveel mogelijk aan je routine probeert vast te houden, krijg je waarschijnlijk de juiste hoeveelheid slaap die je nodig hebt. 

 

Hi! Wil je eenmalig een introductiekorting van €20?

Ja, ik schrijf me in voor de Van Morgen nieuwsbrief en ontvang graag de introductiekorting (bij een bestelling vanaf €100). U wordt gemaild vanaf info@vanmorgen.com en ontvangt gemiddeld 2 mails per maand.

Zie ook onze privacy policy.

Thanks! Je ontvangt de introductiekorting per mail.