• Gratis bezorging en retour
 • Geproduceerd op Texel
 • Duurzaam en Fairtrade

De ideale slaaptemperatuur

Health & lifestyle -
De ideale slaaptemperatuur

Je hebt waarschijnlijk zomernachten meegemaakt waarin je alleen maar ligt te draaien... Zon en warmte gedurende de dag is fijn – want vitamine D! Maar 's nachts betekent warmte echter vaak onrustig slapen. Een te warme slaapkamer kan je biologische ritme verstoren en daarmee je humeur de volgende dag beïnvloeden. Lees hier hoe je dit kunt voorkomen.

Lichaamstemperatuur

Je lichaam is ontworpen om overdag eigen lichaamstemperatuur te reguleren. Hiermee wordt ook de interne klok geregeld en je aanpassingsvermogen op de omgeving. De kerntemperatuur van je lichaam bereikt het hoogste punt in de middag en begint af te koelen tot laat in de avond. Dit is een voorbereiding die je lichaam treft om te gaan slapen.

Wanneer je lichaamstemperatuur niet kan dalen (oorzaak: te warme slaapkamer of te warm beddengoed) blijft je lichaam alert en dus wakker. Gevolgen? Ondiepe slaap, vaker wakker worden, korte nachten en uiteindelijk gebrek aan energie gedurende de dag.

De ideale kamertemperatuur

Voor een optimale nachtrust is het cruciaal om ​​je slaapkamer koel te houden. Het algemeen advies is 17 - 19 graden met een luchtvochtigheid van 40-60%. Er zijn een aantal wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van koel slapen:

1) Verhoging in lichaamsproductie van bruin vet, dat calorieën verbrandt (slaap je slank ;)).
2) Stimuleert aanmaak van melatonine. Dit stofje zorgt niet alleen voor een goede nachtrust maar is tevens het meest cruciale anti-verouderingshormoon. Als het lichaam koeler wordt tijdens het slapen, worden er ook verhoogde waarden van het groeihormoon vrijgegeven dat eveneens een krachtig anti-verouderingshormoon is.
3) De koele omgeving zorgt voor een betere en diepere REM-slaap.

  Tips voor een koele slaapkamer

  Van Morgen bed & bad | Dekbedovertrekset wafel wit Cindy Says Hi

  Er zijn effectieve manieren om je lichaamstemperatuur te verlagen voordat je gaat slapen. Voorkom dat je slaapkamer zich opwarmt – sluit de gordijnen en jaloezieën gedurende de dag, slaap alleen onder ademend beddengoed zoals katoenen overtreksets en wollen dekbed en neem 's avonds een warme douche. Een warme douche? Ja! De reden hiervoor is dat door de warme douche de bloedvaten in je huid open gaan staan, waardoor de warmte kan worden afgevoerd. Als je een koude douche neemt, dan vernauwen je bloedvaten zich juist. Voor meer nuttige tips check onze ‘7 tips voor koel slapen’ blog.

  Naar de collectie

  Hi! Wil je eenmalig een introductiekorting van €20?

  Ja, ik schrijf me in voor de Van Morgen nieuwsbrief en ontvang graag de introductiekorting (bij een bestelling vanaf €100). U wordt gemaild vanaf info@vanmorgen.com en ontvangt gemiddeld 2 mails per maand.

  Zie ook onze privacy policy.

  Thanks! Je ontvangt de introductiekorting per mail.