• Gratis bezorging en retour
  • Geproduceerd op Texel
  • Duurzaam en Fairtrade

Percale Katoen vs. Katoen Satijn - Wat is het verschil?

Materialen -
Percale Katoen vs. Katoen Satijn - Wat is het verschil?

Percale katoen of katoen satijn? Je bent op zoek naar een nieuw dekbedovertrek, maar welke stof moet je nou kiezen voor op jouw bed? Bij Van Morgen gebruiken we twee verschillende soorten biologisch katoen voor onze dekbedovertrekken: percale katoen en katoen satijn. Het zijn twee hele verschillende wevingen maar de één is niet beter dan de ander: het is gewoon een kwestie van smaak. Wat is het verschil tussen percal katoen en katoen satijn?

Percale katoen en katoen satijn zijn twee wevingen van katoen. Percal heeft een ‘eenvoudige’ weving: de horizontale en verticale draden worden om en om geweven. Daardoor heeft het een mat uiterlijk en een koel gevoel. Satijn is geweven met één draad boven en drie draden onder, waardoor het zachter en gladder aanvoelt en er bijna glanzend uitziet.

Lees hieronder in meer detail over de verschillen.

Wat is percale katoen?

Percal is een manier van weven van katoen door middel van een ‘eenvoudige’ weving. Dit houdt in dat de horizontale en verticale draden om en om geweven worden: één draad boven en één draad onder. Dat zorgt ervoor zorgt dat het een mat uiterlijk heeft en een koel en crispy gevoel geeft. Het is luchtig, het ademt en is vochtabsorberend. Dit is ideaal voor in de zomer of voor mensen die het snel warm krijgen als ze slapen. De matte look en het koele gevoel dat percale katoen aan dekbedovertrekken geeft, wordt na elke wasbeurt eigenlijk alleen maar beter. Een percale katoen dekbedovertrek is wel wat gevoeliger voor kreukels. Maar ook dat hoeft geen probleem te zijn: even snel een strijkbout er overheen, of laat de kreukels lekker zitten voor die huiselijke geleefde look. Dan wil je ‘s avonds niets liever dan gelijk weer je bed in duiken!

Wil je nog meer lezen over percale katoen? We schreven deze blog specifiek over percale katoen.

Bed in slaapkamer met percal katoen dekbedovertrek in rood met oranje

De percal katoen dekbedovertrekken, waaronder die op de afbeelding hierboven, van Van Morgen shop je hier.

Op zoek naar een percal hoeslaken? Die vind je hier. Knisperend en koel om strak om je matras te trekken. Onze percal katoenen hoeslakens passen om zowel lage als hoge matrassen en zijn beschikbaar in maar liefst 22 maten! Zo hebben we voor elk matras het perfecte hoeslaken.

Afbeelding van Van Morgen percal katoen hoeslakens: drie opgevouwen hoeslakens met een los hoeslaken er boven op

 

Percale katoen, percal katoen of perkal katoen?

Wat misschien ook niet meehelpt in je zoektocht naar het perfecte beddengoed is dat je percal steeds anders gespeld ziet worden. Is het nou percale, percal of perkal? Of zit er een verschil tussen? We zijn voor je op zoek gegaan naar de reden van dit verschil in spelling, en zijn tot de conclusie gekomen dat het allemaal hetzelfde betekent, en dat het een kwestie is van voorkeur hoe iemand de producten willen noemen. Zo gebruiken we bij Van Morgen percal en percale afwisselend, en gebruiken we de spelling met de k (perkal) niet.

Wat is katoen satijn?

Dan zijn we nu aangekomen bij katoen satijn. Satijn is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een weeftechniek, en niet een materiaal. Tegenwoordig wordt de term satijn vaak gebruik voor synthetisch polyester dat satijn geweven is. Let daarom goed op dat je altijd zoekt naar katoen satijn wanneer je op zoek bent naar hoge kwaliteit bedlinnen. Bij Van Morgen is al ons beddengoed gemaakt van 100% biologisch katoen, er komen dus geen synthetische stoffen aan te pas. Een deel van onze dekbedovertrekken is gemaakt van katoen satijn - wat dus alleen in weving verschilt van percale katoen. Katoen satijn heeft een zachtere afwerking, waardoor het heerlijk zacht aanvoelt. De weving van satijn is één draad boven en drie draden onder. Hierdoor is de stof strakker gespannen, waardoor het iets zachter zwaarder aanvoelt en een beetje warmer slaapt dan percal. Door onderzoek onder onze klanten kwam naar voren dat veel mensen satijn lekker vinden aanvoelen, maar niet zo gecharmeerd zijn van de overdreven glans. Samen met onze producent in Portugal hebben we het voor elkaar gekregen om onze katoen satijnen producten een mooie mat-look te geven, zodat je de ultieme zachtheid krijgt, maar wel met een stoere hedendaagse look.

Wil je meer lezen over katoen satijn? We weden deze blog aan satijn en katoen satijn!

Bed met katoen satijnen dekbedovertrek en kussens met parelmoerknopen

Shop hier onze heerlijk zacht katoen satijnen beddengoed, zoals dit prachtig off-white dekbedovertrek op de afbeelding hierboven. 

Wist je trouwens dat we bij Van Morgen ook van al onze designs losse kussenslopen verkopen? Bij een tweepersoons dekbedovertrek, lits jumeaux- en lits jumeaux XL dekbedovertrekken (200x220cm, 240x220cm, 260x220 cm) zitten standaard al twee kussenslopen, maar misschien wil je nog meer kussenslopen hebben, omdat je met meer dan twee kussens slaapt. Ook kan je door onze losse kussenslopen leuke kleuren combinaties maken, zoals op de afbeelding hieronder.

Bed in slaapkamer met oker geel dekbedovertrek en 8 kussens in wit en geel-tinten

De eigenschappen van katoen

Wat is dan ‘normaal katoen’? Percale katoen en satijn katoen zijn allebei gewoon ‘normaal katoen’, het verschil zit in de verschillende weeftechnieken. Maar laten we nog even terug gaan naar de basis: de eigenschappen van katoen zelf. Katoenvezels worden geplukt van de plant, schoongemaakt, gekamd en gesponnen tot draad. Van die draden wordt vervolgens stof geweven. Katoen kan tot 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen, waardoor het zeer geschikt is voor beddengoed en badtextiel. Bovendien is katoen makkelijk in onderhoud: wasbaar, kleurecht, sterk en slijtvast. Wil je meer lezen over de eigenschappen van katoen? Klik dan hier. Ook fijn om te weten dat bij Van Morgen al ons katoen 100% biologisch en Fairtrade geproduceerd wordt.

Katoen & thread count

Waar je ook vaak over leest als je op zoek bent naar hoge kwaliteit beddengoed is thread count, oftewel draaddichtheid: het aantal draden dat per vierkante inch geweven is, zowel horizontaal als verticaal. Alhoewel de hoogte hiervan een belangrijke indicatie is van de kwaliteit van beddengoed, bestaan er ook veel misvattingen over. Hier leggen we je precies uit hoe dat zit. Maar als er niet wordt gesjoemeld betekent een hogere thread count dat er fijnere draden gebruikt zijn, dus dat de stof zachter, gladder en steviger geweven is. Daarom is het handig om te weten dat al ons percale katoenen beddengoed een thread count heeft van 200. Dat zijn zowel onze percal dekbedovertrekken als onze hoeslakens. Ons satijn katoen beddengoed heeft een thread count van 300.

Het verschil tussen percale katoen en katoen satijn op een rijtje:

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is percal niet beter dan satijn en andersom: het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. En als je het ons vraagt, hoef je überhaupt niet te kiezen. Er gaat niks boven het heerlijke frisse en knisperende gevoel van percal in de zomer, of het knusse en zachte gevoel van satijn in de winter. We zetten de verschillen nog even voor je op een rijtje:

  • Percal katoen is losser geweven en daardoor dunner en lichter, ziet er matter en steviger uit, voelt koeler aan, ademt beter en kreukt meer.
  • Katoen satijn is strakker geweven en daardoor zwaarder, ziet er gladder, glanzender en vloeiender uit, voelt warmer en zachter aan, kreukt minder en rimpelt amper.

We hopen dat de verschillen je zo wat duidelijker zijn geworden. Klik hier om gelijk naar al onze katoenen dekbedovertrekken te gaan en hier voor onze hoeslakens.

Hi! Wil je eenmalig een introductiekorting van €20?

Ja, ik schrijf me in voor de Van Morgen nieuwsbrief en ontvang graag de introductiekorting (bij een bestelling vanaf €100). U wordt gemaild vanaf info@vanmorgen.com en ontvangt gemiddeld 2 mails per maand.

Zie ook onze privacy policy.

Thanks! Je ontvangt de introductiekorting per mail.