• Gratis bezorging en retour
  • Geproduceerd op Texel
  • Duurzaam en Fairtrade

Wat is thread count? En wat merk ik daarvan?

Materialen -
Wat is thread count? En wat merk ik daarvan?

Er zijn vele factoren die invloed hebben op de kwaliteit van je beddengoed, maar waar het meest over gepraat wordt, is de thread count oftewel draaddichtheid van het beddengoed. Ontelbare advertenties hebben het over een magisch nummer, dat vaak prominent staat vermeld op de verpakking, maar met het blote oog is het lastig om dit te zien. Hoe belangrijk is de thread count eigenlijk? En correleert een hoger cijfer ook met beter beddengoed? Niet altijd.

Wat is thread count?

Thread count is voor beddengoed wat ‘karaat’ is voor diamanten. Karaat is bij diamanten een belangrijke factor voor de kwaliteit, maar een hoge waarde karaat betekent niet dat de diamant op zichzelf er meteen perfect uitziet. Er moet rekening worden gehouden met het slijpen, de kleuren en de helderheid van de diamant.

Als we het over beddengoed hebben, zijn er vier belangrijke factoren die iets zeggen over de kwaliteit, namelijk: lengte van de katoenvezel, het aantal lagen, het aantal draden en de weving. Het aantal draden is vaak de factor die de meeste aandacht krijgt, maar waar ook veel misvattingen over bestaan. Technisch gezien betekent thread count het aantal draden dat per vierkante inch is geweven. Je telt zowel verticale (warp) als horizontale (inslag) draden. Dus 100 verticale draden geweven met 100 horizontale draden zorgt voor een thread count van 200, want 100 + 100 = 200

Hoger = beter?

Je zou dus kunnen denken: hoe hoger de thread count, hoe beter de kwaliteit. Want, veel draden per vierkante inch vereisen fijnere draden. Hoe fijner de draden zijn die gebruikt worden, hoe zachter, gladder en steviger de geweven stof zou moeten zijn. Maar, in onze markt gaat dit vaak verkeerd. Er zijn veel fabrikanten die ‘creatieve wiskunde’ gebruiken om de thread count te vergroten, waardoor consumenten geloven dat ze een luxe product kopen, terwijl dit in realiteit niet zo is.  Zo blijkt dat sommige bedrijven adverteren met een thread count van 800, 1000 of soms zelfs 1200. In werkelijkheid kan de thread count maximaal 500 zijn, omdat dit de maximale hoeveelheid draad is die per vierkante inch geweven kan worden.

Om toch een hoger aantal te krijgen, gebruiken fabrikanten dunnere draden die in één geheel zijn samengeweven. Zo kunnen ze het aantal draden en dus de thread count eenvoudig verdubbelen, verdrievoudigen of verviervoudigen. In de praktijk betekent dit dat een enkele draad bestaat uit vier lagen die aan elkaar zijn gedraaid. Dit hoort gewoon als één draad gerekend te worden.

Van Morgen beddengoed en badlinnen

Dit is niet alleen problematisch omdat het misleidend is, maar ook omdat meerlagige draden zwakkere katoenvezels zijn, die in elkaar zijn gedraaid om een ​​valse sterkte van de draad te creëren. Het belangrijkste is de draad die gebruikt wordt. Beddengoed van betere kwaliteit met een lagere thread count zal zachter aanvoelen en zal beter bestand zijn tegen wassen dan beddengoed van een minder hoogwaardige vezel met een hogere thread count. Voor meerlagig garen wordt meestal gebruik gemaakt van een kortere katoenvezel van een lagere kwaliteit. Korte katoenvezels steken snel uit het weefsel. Dit zorgt voor dik, grof en zwaar beddengoed. Het resultaat is een product dat niet lang meegaat en dat niet lekker aanvoelt.

Conclusie

De conclusie is dat je niet alleen op je hoede moet zijn voor een buitensporig hoge thread count, maar dat je ook alle vier factoren (lengte van de vezel, aantal lagen, aantal draden en weving) in overweging moet nemen bij het kopen van je beddengoed. Een goede vuistregel is dat je altijd wantrouwend moet zijn ​​tegenover een superhoge thread count die wordt aangeboden voor een lage prijs. Hoogstwaarschijnlijk is beddengoed met een thread count van 1200 niet van de kwaliteit die u denkt dat het is, en al zeker niet als het voor €100 wordt aangeboden.

Bij Van Morgen gebruiken we alleen enkellaags katoen van lange katoenvezels en werken we met een veelgeprezen Portugese weverij om een ​​consistente kwaliteit te garanderen. Ons percal katoen beddengoed heeft een thread count van 200 en onze katoen satijn heeft een thread count van 300. Beddengoed van een hoge kwaliteit voelt goed aan bij aanraking en dat kan alleen jij bepalen. Jij bent degene die eronder slaapt! Dat is veel belangrijker dan wat er op de verpakking staat, toch?

Naar de collectie

Hi! Wil je eenmalig een introductiekorting van €20?

Ja, ik schrijf me in voor de Van Morgen nieuwsbrief en ontvang graag de introductiekorting (bij een bestelling vanaf €100). U wordt gemaild vanaf info@vanmorgen.com en ontvangt gemiddeld 2 mails per maand.

Zie ook onze privacy policy.

Thanks! Je ontvangt de introductiekorting per mail.