• Gratis bezorging en retour
  • Geproduceerd op Texel
  • Duurzaam en Fairtrade

Waarom slaap prioriteit verdient

Health & lifestyle -
Waarom slaap prioriteit verdient

We leven in een tijd waarin we drukker zijn dan ooit. We leggen de lat enorm hoog voor onszelf en anderen. Niet alleen op het gebied van werk, maar ook daarbuiten. We willen gezond eten, genoeg bewegen, tijd maken voor vrienden en familie en ga zo maar door. Alsof dat nog niet genoeg is zijn we ook continu onderhevig aan de vele prikkels die we vandaag de dag tot ons krijgen. Meldingen van onze telefoon gaan de hele dag door. We staan er mee op en gaan ermee naar bed. De dagen zijn voor ons gevoel te kort en die verlengen we door nachtrust in te leveren. Terwijl juist in drukke dagen het oplaadmoment -zowel fysiek als mentaal- hoge prioriteit zou moeten hebben. 

Wat brengt slecht slapen met zich mee?

Een nacht niet goed slapen heeft enorm veel gevolgen. Je herkent het waarschijnlijk zelf wel. Het lusteloze, vermoeide gevoel dat eigenlijk de hele dag niet meer weggaat. Zonde, want je kunt je energie zo goed gebruiken. Waar we vroeger met z’n allen tussen de acht en negen uur per nacht sliepen, zijn dat er nu gemiddeld nog zeven. Een gevolg van die drukke schema’s. We maken nog net even iets af op onze laptop of kijken ter ontspanning nog een aflevering van een serie. Dit gaat ten koste van onze slaaptijd. Dit is jammer, want het slaapgebrek leidt helaas in heel weinig gevallen tot iets positief. Sommige ziektes –zowel tijdelijke als chronische- kunnen voorkomen worden door genoeg slaap. Een burn-out bijvoorbeeld, veelvoorkomend bij millennials, wordt in relatie gebracht met slaapgebrek. Maar wat gebeurt er dan allemaal voor wonderlijks in die slaap, zal je je afvragen.

Van Morgen beddengoed en badlinnen

Wat doet slaap voor je?

Een beetje theorie kan in dit geval geen kwaad. Want het is een misvatting te denken dat wanneer we slapen we als het ware ‘uit’ staan. Al slapend is er juist een extreem hoge activiteit, fysiek en mentaal. Onze slaap bestaat uit een cyclus waarbinnen vier tot vijf fases vallen te onderscheiden. De gehele cyclus duurt zo’n 90-120 minuten en die herhalen we, afhankelijk van hoe lang we slapen.

- De eerste fase van de cyclus is de overgang van wakker-zijn naar slapen; de sluimerfase. Je hersenactiviteit neemt langzaam af, je ogen worden zwaarder en je valt in slaap.

- Deze overgangsfase wordt gevolgd door de lichte slaap fase. Je bent al enigszins afgesloten voor de omgeving maar kan ook binnen een tel opeens wakker zijn. Bijvoorbeeld als je in de trein zit en net bij het goede station wakker wordt.

- Hierna volgt de diepe slaap. Een belangrijke fase, waarin je lichaam fysiek kan herstellen. Je stresshormonen dalen en groeihormonen stijgen. Ademhaling en hartslag gaan op het laagste tempo. De spieren zijn volledig ontspannen en klaar voor de laatste fase.

- De droomfase, ook wel de REM slaap (Rapid Eye Movement) genoemd. Hierin is een extreem hoge hersenactiviteit met snelle oogbewegingen. terwijl het lichaam volledig in ruststand is, vandaar ook wel de paradoxale slaap genoemd. Als ons lichaam niet in volledige ontspanning zou verkeren, zouden we onze dromen direct gaan uitvoeren. Niet je gehele brein ontwaakt tijdens deze fase. Vooral het visuele en emotionele deel ontwaakt, terwijl het rationele deel dus nog in ontspanning blijft. Er vinden ook verschillende chemische reacties plaats op dit moment. De droomstand is voor mentaal herstel bedoeld. Je geheugen wordt opgehaald en nieuwe informatie wordt verwerkt. Dit herken je misschien wel door de dromen die je soms bij het ontwaken nog herinnert. Je ziet misschien letterlijk dingen terugkomen die je de vorige dag had meegemaakt en waar dan zomaar iemand die je al jaren niet gezien had bij betrokken was. Je hebt zo’n vijf tot zeven dromen per nacht. Hoe langer je slaapt, hoe vaker je dus de cyclus herhaalt, hoe langer de dromen worden. Aan het eind van je slaap heb je zelfs dromen van 15 tot 20 minuten.

Tot zover een inhoudelijk stukje over wat er allemaal gebeurt. Allemaal dingen die niet goed ten uitvoering gebracht kunnen worden als we korte of telkens onderbroken nachten maken. Het niet fitte en vermoeide gevoel is volstrekt logisch. Je hebt de vorige dag niet kunnen verwerken en je lichaam heeft je niet kunnen voorbereiden op een nieuwe dag. Investeren in je slaap is dus zeker geen overbodige luxe! En zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Stel bijvoorbeeld de nightshift automatisch in op je telefoon, zodat je niet voor het slapen gaan nog een felle bak licht op je netvlies projecteert. Anders wordt die hersenactiviteit niet omlaag gebracht voor de sluimerfase! Net als nog een heel spannende film of serie kijken vlak voor het slapengaan: dat geeft veel nieuwe indrukken om over na te denken en ook daardoor zal je hersenactiviteit niet snel afnemen. Rustig een boek lezen zodat je lichaam en geest in ontspanningsstand komen, lijkt een beter alternatief. Of een warme douche om de dag lekker van je af te spoelen en dan heerlijk schoon je zachte bed in kunnen kruipen. Ga in ieder geval bewust met je nachtrust om en gun jezelf die kostbare tijd. Alles uit je dag halen begint ook met alles uit je nacht halen!

Van Morgen gaat je hierbij helpen. Door middel van onze blogs/Instagram/Facebook delen we informatie, tips en tricks om je slaap te optimaliseren. We will keep you posted!

Bekijk onze producten

Hi! Wil je eenmalig een introductiekorting van €20?

Ja, ik schrijf me in voor de Van Morgen nieuwsbrief en ontvang graag de introductiekorting (bij een bestelling vanaf €100). U wordt gemaild vanaf info@vanmorgen.com en ontvangt gemiddeld 2 mails per maand.

Zie ook onze privacy policy.

Thanks! Je ontvangt de introductiekorting per mail.