• Gratis bezorging en retour
  • Geproduceerd op Texel
  • Duurzaam en Fairtrade

3x slaaphoudingen en het juiste hoofdkussen

Health & lifestyle -
3x slaaphoudingen en het juiste hoofdkussen

Wist je dat wat voor ons nu bekend staat als 'hoofdkussen' vroeger gevormd werd uit alleen maar een steen? Dit is ca. 9000 jaar geleden. Niet heel comfortabel natuurlijk, maar het hoofdkussen had een andere functie dan tegenwoordig: namelijk het hoofd van de grond houden, zodat je geen last had van rondkruipende insecten. Brrr, daar moeten we niet aan denken. Anno 2018 heeft het hoofdkussen een andere belangrijk functie: jouw hoofd de juiste ondersteuning bieden voor een maximaal slaapcomfort.

Maar wat is het juiste hoofdkussen voor je slaaphouding? Hoe hou je je hoofdkussen fris en schoon? Hoe vaak moet je van kussen wisselen? We helpen je op weg.

1. Zijslapen

75% van NL is een zijslaper. Slapen in deze positie heeft als voordeel dat je gemakkelijk in slaap valt. Maar wist je ook dat op je zij slapen veel invloed heeft op je gezondheid? Het slapen op de rechterzij kan op korte en lange termijn voor gezondheidsklachten zorgen. Het advies is om op je linkerzij te slapen. Waarom?Slapen op je linkerzij zorgt voor een betere circulatie voor je hart en is goed voor je spijsvertering (omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt en beter zijn werk kan doen). 

Het is van belang de juiste hoogte van het kussen te kiezen zodat de nekwervels recht liggen ten opzichte van de rest van de wervelkolom. Let hierbij op de breedte van je schouders (hoe breder je schouder, hoe hoger de kussen moet zijn). Ons wollen kussen is ideaal voor zijslapers. Het is gevuld met 1 kg zuivere Texelse scheerwol en heeft een ritssluiting, waardoor je makkelijk een paar handjes wol eruit of erin kan doen. Zo bepaal je met gemak de juiste hoogte van je kussen.

2. Rugslapen

Slapen op je rug is de meest natuurlijke houding voor je lichaam. De ruggengraat ligt in een rechte positie en er is weinig belasting op de ruggenwervels. Daarnaast heb je als rugslaper minder kans op rimpelvorming. Je gezichtshuid kan goed ademen en er wordt geen druk op de huid uitgeoefend. Je bent alleen wel gevoeliger voor snurken wanneer je op je rug slaapt.

Door met een wollen kussen te slapen, verminder je de kans op snurken. Doordat wol een zelfreinigend en ventilerend vermogen heeft, maakt huisstofmijt geen schijn van kans. Het snurken wordt vaak veroorzaakt door enzymen die huisstofmijten achterlaten. Deze enzymen wekken allergische reacties bij mensen op, en dat zorgt er weer voor dat je neusholtes verstopt raken. Onze tip: slaap met wol. Meer voordelen van slapen met wol lees je hier.

Van Morgen wollen kussen

3. Buikslapen

Uh-oh! Op je buik slapen is de slechtste slaaphouding voor het lichaam. Doordat de ruggengraat in een onnatuurlijke positie ligt, worden je spieren en gewrichten onder druk gezet. Toch heeft deze slaaphouding ook voordelen. Als buikslaper heb je vaak minder last van snurken. Als buikslaper kun je het beste met een extreem laag of zelfs zonder hoofdkussen slapen.

Hygiëne wollen hoofdkussen

Een gemiddeld ongewassen hoofdkussen bevat maar liefst zestien verschillende soort schimmels en na twee jaar bestaat 10 procent van een kussen uit huisstofmijten en hun uitwerpselen. Vooral dat laatste is schadelijk voor je gezondheid en kan allergische reacties uitlokken. Het is geen gek idee om eens in de zoveel tijd je kussen te vervangen. Daarnaast gaat je hoofdkussen langer mee wanneer je het regelmatig reinigt. Wollen kussens hebben niet veel onderhoud nodig. Wol bevat namelijk lanoline, een bacteriewerend en vuilafstotend wolvet, en heeft een zelfreinigend vermogen. Schimmelvorming in wollen kussens is vrijwel onmogelijk. Want schimmels hebben niet alleen warmte nodig, maar ook een hoge vochtigheidsgraad. Hetzelfde geldt voor de huisstofmijt.

Wij raden je alleen aan om af en toe je kussen buiten te luchten. Wol krimpt door temperatuurverschillen en door wrijving. Doe je wollen kussen daarom niet in de wasmachine. Je kan wel alleen de katoen satijnen tijk (de hoes waar de wol in zit) wassen voor een fris gevoel.

Van Morgen wollen kussens

Levensduur wollen hoofdkussen

De levensduur van het hoofdkussen hangt af van de materialen waarvan het gemaakt is. Wij adviseren je het kussen bij intensief gebruik om de 2 jaar te vervangen. Wol heeft een lange levensduur en wol is 100% te recyclen. Hierdoor is het een zeer milieuvriendelijk product. Gebruik een goed kussensloop om je kussen extra bescherming te bieden en natuurlijk om fijn te slapen.

Tip: Wanneer het kussen na intensief gebruik toch aan stevigheid inboet, kan je makkelijk extra wol toevoegen aan je Van Morgen kussen via de ritssluiting.

Naar dekbedden & kussens

Hi! Wil je eenmalig een introductiekorting van €20?

Ja, ik schrijf me in voor de Van Morgen nieuwsbrief en ontvang graag de introductiekorting (bij een bestelling vanaf €100). U wordt gemaild vanaf info@vanmorgen.com en ontvangt gemiddeld 2 mails per maand.

Zie ook onze privacy policy.

Thanks! Je ontvangt de introductiekorting per mail.