• Gratis bezorging en retour
  • Geproduceerd op Texel
  • Duurzaam en Fairtrade

Jouw nieuwe slaaproutine

Health & lifestyle -
Jouw nieuwe slaaproutine

Foto: marjolein.vandenbroek

Slapen. Er gaat niets boven toch? Je kunt liters algenwater drinken, je chakra’s in lijn brengen, een halve dag als een downward-facing dog hangen en goji bessen in je skyr roeren, maar als je niet de juiste hoeveelheid slaap krijgt, kun je net zo goed de rest uit het raam gooien.

Dat komt omdat, terwijl veel wellness-trends komen en gaan, slaap alles overstijgt. Slaap is een van de drie belangrijkste pijlers van gezondheid (samen met voeding en lichaamsbeweging). Ja, het is het meest effectieve wat je kunt doen om je hersenen en lichaam te laten herstellen en zodoende je gezondheid op peil te houden. Maar de realiteit is dat velen van ons moeite hebben om voldoende te slapen, of het nou komt door overmatige blootstelling aan schermen, slapeloosheid of stress.

Slaappatroon

Iedereen herkent dat wel... je verkeert in een patroon dat je pas laat in slaap komt of de hele nacht ligt te draaien. Niet fijn! Natuurlijk zijn er tal van redenen voor slechte slaap - nachtdiensten, medicatie of een kersverse vader/moeder die niet weet wanneer die goede nachtrust eindelijk weer zal terugkeren. Maar voor de rest van ons geldt: een verslaving aan schermpje-scrollen of gewoon denken dat we echt niet 7 uur per dag hoeven te slapen, het zijn geen geldige redenen. Want slecht of te weinig slapen heeft zowel op korte als lange termijn negatieve effecten op je gezondheid.

Slaaproutine

Wat kan je doen als je slecht slaapt? In ieder geval niet hetzelfde blijven doen wat je aan het doen bent. Dat is duidelijk. Tijd voor verandering! Naast fijn beddengoed is het grootste hulpmiddel voor een betere nachtrust een persoonlijke slaaproutine. Neem de tijd om goede gewoontes in te plannen. Vóór, tijdens en na de slaap. Probeer verschillende dingen uit, zodat je kan ontdekken wat voor soort gewoontes voor jou werken. We hebben een overzicht gemaakt van gezonde gewoontes om je op weg te helpen.

Vóór de slaap - Het doel van de gewoontes voor de slaap is om je lichaam en geest te kalmeren en te ontspannen. Je bouwt geleidelijk het activiteitsniveau af, zodat je makkelijk in je slaap komt. Dim de lampen en leg alle schermen opzij (de tv doe je maar uit), zodat je ogen zich kunnen aanpassen aan de nacht. Thee drinken, yoga doen, mediteren en een boek lezen zijn allemaal eenvoudige technieken die hierbij helpen.

Tijdens de slaap - Het doel van een routine tijdens de slaap is om te voorkomen dat je wakker wordt. Creëer een omgeving die bevorderlijk is voor je slaap: zorg dat je slaapkamer donker blijft (wederom geen knipperende telefoonlichten en/of geluidjes) en dat de temperatuur rond de 18 graden celsius is. Als je geneigd bent om wakker te worden om naar het toilet te gaan, overweeg dan misschien om de thee voor het slapengaan over te slaan. 

Na de slaap - De manier waarop je wakker wordt kan invloed hebben op je algehele slaapgewoonte en kwaliteit. Vergeet niet de uren na je slaap bij het samenstellen van je persoonlijke slaaproutine mee te nemen. Maak je waak-moment aangenaam door je favoriete song in te stellen als wekker in plaats van een irritant geluid. Daarnaast werkt een goede reden zoals een lekker ontbijt of een work-out sessie om uit bed te komen ook erg goed.  

Hieronder hebben we een sleep-tracker voor je, want zonder je slaap te analyseren kan het moeilijk zijn om te weten hoe je daadwerkelijk slaapt - het is misschien beter (of slechter) dan je denkt! Klik hier om het te downloaden. 

Shop de collectie

Hi! Wil je eenmalig een introductiekorting van €20?

Ja, ik schrijf me in voor de Van Morgen nieuwsbrief en ontvang graag de introductiekorting (bij een bestelling vanaf €100). U wordt gemaild vanaf info@vanmorgen.com en ontvangt gemiddeld 2 mails per maand.

Zie ook onze privacy policy.

Thanks! Je ontvangt de introductiekorting per mail.