• Gratis bezorging en retour
  • Geproduceerd op Texel
  • Duurzaam en Fairtrade

Slaap verbetert concentratievermogen

Health & lifestyle -
Slaap verbetert concentratievermogen

Al eerder schreven we over de vele voordelen van een goede nachtrust. Dat je niet moet beknibbelen op het aantal uren slaap is een feit: want te kort slapen heeft veel negatieve gevolgen. Het is ook zeer bepalend voor je concentratievermogen overdag. En dat is een serieuze zaak, want focus is key.

Slaap

Nog even ter herhaling: als volwassenen hebben we 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig om zowel fysiek als mentaal optimaal te kunnen herstellen.

Slaap fase 1 & 2: tijdens het 'inslapen' zijn onze hersenen niet minder actief maar anders actief. Ze beginnen aan hun editing proces. Tijdens dit proces wordt er besloten welke herinneringen we behouden en welke weg mogen.

Slaap fase 3 & 4: hier komen we in een diepe, comateuze slaap. Deze slaapfases zijn net zo belangrijk voor ons lichaam als voedsel. Hierin produceren onze cellen de grootste hoeveelheid groeihormonen. Die hebben we continu nodig voor onze spieren en organen.

Remslaap

Tijdens je slaap is er dus sprake van hoge activiteit en wordt je opgeladen voor de volgende dag. Op mentaal vlak worden al je nieuwe indrukken en ervaringen verwerkt, je langetermijngeheugen krijgt een update en het emotionele gedeelte van je brein wordt gestabiliseerd. Op fysiek vlak nemen stresshormonen af en groeihormonen toe. Dat is essentieel voor de ontwikkeling van je spieren en organen. Als je slecht slaapt, voel je dus ook dat dit niet het geval is en je er minder ‘tegenaan kunt’. Investeer in je slaap en haal meer uit je dag.

Een goede nachtrust is dus ook een van de grootste cadeaus die je jezelf of een ander kunt geven. 

Van Morgen beddengoed en badlinnen

Focus is the key

De energie die je in de nacht opdoet is essentieel voor goede prestaties tijdens de volgende dag. Als te weinig of slecht slapen chronisch wordt, dan zullen je prestaties op bijna elk vlak achteruit gaan.

Aanpak

To do's

Piekeren is een van de grootste redenen dat mensen de slaap niet kunnen vatten. Een simpele to do-lijst op je nachtkastje kan je helpen om zaken die in je hoofd ronddwalen aan het papier toe te vertrouwen. Ook overdag helpt dit lijstje je om afleidende gedachtes uit je hoofd te krijgen, zodat je je kunt blijven concentreren op de taak waar je mee bezig bent.

Pauzes

Plan mindful-momenten in. Kom bijvoorbeeld letterlijk en figuurlijk op adem tijdens een meditatie of een yoga sessie. Dit zal je helpen de focus en concentratie te bewaren gedurende de dag en je eerder in slaap helpen. Het kost geen tijd, het scheelt tijd. En dat geldt ook voor je slaap.

Fijn bed

Ja echt! Goed beddengoed bevordert je slaap. Zie het maar zo: je outfit overdag kan ervoor zorgen dat je je lekker voelt. Dat ene goedzittende jurkje of die jeans die als gegoten zit, kan je zelfvertrouwen geven of je blij maken. Je dag gaat net even soepel wanneer je die goed zittende jeans aan hebt. Dat geldt ook voor je nacht: je gaat lekkerder door je nacht met goed beddengoed.

Een uur voor je gaat slapen nog even een paar emails wegwerken: het lijkt een goed idee, maar het is beter om op tijd naar bed te gaan en de volgende dag weer aan het werk te gaan. Het klinkt paradoxaal, maar het beste wat je kunt doen als je het erg druk hebt is rust nemen. Plan dit in, net als andere activiteiten en to do’s. Nogmaals; dit gaat je geen tijd kosten maar schelen. Investeer in je slaap en je zal jezelf dankbaar zijn.

Volg Van Morgen Instagram voor slaaptips.

Naar de collectie

Hi! Wil je eenmalig een introductiekorting van €20?

Ja, ik schrijf me in voor de Van Morgen nieuwsbrief en ontvang graag de introductiekorting (bij een bestelling vanaf €100). U wordt gemaild vanaf info@vanmorgen.com en ontvangt gemiddeld 2 mails per maand.

Zie ook onze privacy policy.

Thanks! Je ontvangt de introductiekorting per mail.