• Gratis bezorging en retour
  • Geproduceerd op Texel
  • Duurzaam en Fairtrade

5 Tips om een Powernap Expert te worden

5 Tips om een Powernap Expert te worden

Misschien heb je een aantal slechte nachten op rij gemaakt, of ervaar je extra stress op werk, waardoor je je uitgeput voelt en snel naar een kop koffie grijpt. Dan kan een powernap dé oplossing zijn voor jou. Een middagdutje is een van de beste manieren om je verfrist en energiek genoeg te voelen om elke uitdaging van de dag aan te gaan.

Studies hebben de voordelen dutjes aangetoond: Bij NASA ontdekten ze dat een dutje je alertheid met 54 procent en je productiviteit met 34 procent kan verhogen. Als je het op de juiste manier doet, kan je slaapachterstand inhalen zonder je slaapschema te veranderen.

Maar daar zit nou juist de crux: helaas doen veel mensen een dutje op de verkeerde manier, waardoor ze alleen maar vermoeider en zelfs verward wakker worden. Klinkt dit je bekend in de oren, (of doe je al veel dutjes maar wil je er nóg beter in worden), dan staan hieronder 5 stappen om de perfecte powernap onder de knie te krijgen, zodat je van een productievere dag kunt genieten. 

1. Tijdsduur is de belangrijkste factor

Te lang slapen tijdens je powernap brengt je lichaam in diepe slaapstand waardoor je je erna suf voelt. Maar te kort is ook weer niet goed. Dezelfde NASA-studie concludeerde dat 26 minuten de perfecte lengte is voor een dutje, omdat je dan de overgang van fase 1-slaap (de inslaapfase) naar fase 2 (lichte slaap waarin hersenactiviteit vertraagt) kan maken. Het is belangrijk dat je niet in de overgangsfase van lichte slaap naar diepe slaap gaat. Als je tijdens je diepe slaap wordt gewekt, krijg je namelijk dat verwarde gevoel en weet je even niet waar je bent. 

2. Plan je powernap

Een dutje moet minimaal 6 uur voordat je normaal naar bed gaat plaatsvinden. Het beste tijdstip is dus na de lunch en voor 15:00 uur. Zo pak die after-lunch-dip gelijk aan. Als je te dicht op je bedtijd nog een dutje doet, is de kans groot dat je moeilijk in slaap kan komen ‘s avonds, omdat je lichaam niet voldoende adenosine heeft om je slaperig te maken. Adenosine is een slaapbevorderend hormoon dat, net als melatonine, ervoor zorgt dat we ons moe voelen en naar slaap verlangen. We bouwen het van nature aan als we wakker zijn, maar het verdwijnt weer wanneer we slapen. Als door een te laat dutje onze adenosine niveaus te laag zijn, liggen we ‘s avonds onrustig naar het plafond te staren. 

3. Kies de juiste slaapplek uit

De juiste plek om een dutje te doen is misschien wel net zo belangrijk als de duur en de tijd. De slaapkamer moet compleet verduisterd zijn: onderzoeken tonen aan dat zelfs een klein beetje licht de melatonine synthese met 50% kan belemmeren, waardoor je dutje niet verfrissend of herstellend is. Als je geen volledig verduisterde kamer tot je beschikking hebt, investeer dan in een goed oogmasker om het licht te blokkeren. 

Je kunt het beste liggend een dutje doen, natuurlijk onder een Van Morgen dekbed en overtrek, maar een luie stoel kan ook werken. Daarnaast helpen oordoppen of noise-cancelling koptelefoons om afleidende geluiden buiten te houden. 

4. Drink een kop koffie (ja, echt)

Onderzoek toont aan dat je minder moe bent, mentaal scherper bent, en minder fouten maakt als je een koffie drinkt voordat je gaat dutten, vergeleken met een dutje zonder koffie vooraf. Dat klinkt gek! Toch is het logisch: het duurt 20 tot 45 minuten voordat de cafeïne in koffie begint te werken, dus als je een koffie drinkt vlak voor je powernap, word je extra alert wakker. Klinkt als de moeite waard om te proberen toch?

5. Perfectioneer de inslaapfase

Nu je de duur, tijd en plaats van je perfecte powernap hebt ontdekt, is het tijd om je voor te bereiden op succes: het ook echt in slaap vallen. Zorg dat je telefoon op niet-storen staat, leg je laptop weg en laat mensen om je heen (op kantoor of thuis) weten dat ze je de komende 30 minuten niet mogen storen. Probeer niet te veel na te denken over wat je na je dutje allemaal nog moet doen en doe wat ademhalingsoefeningen om jezelf tot rust te brengen.

Met bovenstaande tips kan ook jij een powernap expert worden

En oefening baart kunst: hoe beter je alle tips volgt, hoe effectiever je dutjes zullen worden. Slaap lekker!

Psst: weet je wat ook onmisbaar is voor een betere nachtrust: onze Texelse wollen dekbedden en kussens. Shop ze hier

 

 

 

 

Hi! Wil je eenmalig een introductiekorting van €20?

Ja, ik schrijf me in voor de Van Morgen nieuwsbrief en ontvang graag de introductiekorting (bij een bestelling vanaf €100). U wordt gemaild vanaf info@vanmorgen.com en ontvangt gemiddeld 2 mails per maand.

Zie ook onze privacy policy.

Thanks! Je ontvangt de introductiekorting per mail.