• Gratis bezorging en retour
  • Geproduceerd op Texel
  • Duurzaam en Fairtrade

Wat betekent warmteklasse dekbed?

Materialen -
Wat betekent warmteklasse dekbed?

De warmteklasse van een dekbed wordt aangegeven zodat je goed weet voor welk seizoen een dekbed geschikt is. Bovendien verschilt het per persoon hoe snel iemand het warm of koud heeft. Daarom is de warmteklasse een handige indicatie. In deze blog geven we je graag wat extra warmteklasse uitleg.

Er zijn vier verschillende warmteklassen, die aan worden gegeven met de getallen 1 t/m 4, waarbij 1 het warmst is, en 4 het minst warm. Ze worden berekend door middel van de dikte van het dekbed op te meten. Hieronder leggen we ze per klasse uit.


Dekbed Warmteklasse 1

Erg dik en warm winterdekbed. Niet veel dekbedden zijn op zichzelf warmteklasse 1, maar deze warmteklasse wordt vaak bereikt door de twee delen van een 4-seizoenen dekbed aan elkaar vast te maken. Echt lekker dik en heerlijk warm, is deze warmteklasse geschikt voor mensen die het snel koud hebben in bed, of voor de koudste nachten tijdens de winter. Heeft een dikte van 8,8 cm of meer.


Dekbed Warmteklasse 2

Dekbedden in deze warmteklasse heten vaak winterdekbed of All Year dekbed. Een dekbed in deze warmteklasse kan voor het hele jaar geschikt zijn, mits je het niet snel warm hebt in bed. Dikte van het dekbed is tussen de 6,2 en 8 cm.


Dekbed Warmteklasse 3

Warmteklasse voor een Lente-/Herfstdekbed. Stukje lichter dan een winterdekbed, perfect voor de periodes van het jaar dat het niet echt koud of echt warm is buiten. Het dikste deel van een 4-seizoenen dekbed valt meestal in deze warmteklasse. Deze dekbedden zijn tussen de 4 en 5,7 cm.


Dekbed Warmteklasse 4

Dunste dekbedden die geschikt zijn voor de zomer. Het dunne deel van een 4-seizoenen dekbed behoort vaak tot deze warmteklasse. Voor warme zomernachten waarop je toch nog net niet zonder dekbed wil slapen. Dekbedden met warmteklasse 4 zijn slechts 2 tot 3,4 cm dik.


Vulling Wollen Dekbedden versus Donzen Dekbed

Het is belangrijk te realiseren dat warmteklassen slechts indicaties zijn. Hoe dik en zwaar je dekbed uiteindelijk is, is sterk afhankelijk van de vulling. De vulling van een dekbed wordt vaak aangegeven met het aantal gram per m2. Het is ook belangrijk daarbij te letten op welk vulmateriaal er gebruikt is. Wol is namelijk van zichzelf relatief zwaar, zwaarder dan dons, en daarom kun je het vulgewicht van een donzen dekbed niet met dan van een wollen dekbed vergelijken. 


Bij Van Morgen verkopen we twee soorten dekbedden: ons Texels Wollen 4-seizoenen dekbed en ons ultra dunne Texels Wollen zomerdekbed. Bij het 4-seizoenen dekbed heeft het lente-/herfst deel warmteklasse 3, het zomerdeel warmteklasse 4, en aan elkaar vast gemaakt heeft het gehele dekbed warmteklasse 1. Ons zomerdekbed is speciaal ontworpen voor mensen die het snel te warm hebben in bed in de zomer, en is zo dun dat hij nog maar nét in warmteklasse 4 valt. 

Hi! Wil je eenmalig een introductiekorting van €20?

Ja, ik schrijf me in voor de Van Morgen nieuwsbrief en ontvang graag de introductiekorting (bij een bestelling vanaf €100). U wordt gemaild vanaf info@vanmorgen.com en ontvangt gemiddeld 2 mails per maand.

Zie ook onze privacy policy.

Thanks! Je ontvangt de introductiekorting per mail.